FeP 2012.08.15. 22:56

R. I. P.

„Egy uniós irányelvnek megfelelő kormányrendelet értelmében 2013. január 19-től változni fognak a motoros kategóriáknál eddig megszokott korhatárok. A határozatban foglaltak szerint mopedre 14 évesen már nem, csak 16 éves korban lehet jogosítványt szerezni, míg nagymotorra ez a korhatár 24 évre emelkedik.”
(Metropol, 2012. 08. 14.)

Szomorú aktualitása van számomra a fenti hírmorzsának. Az előző posztomban olvasható motoros találkozón egy sajnálatos baleset történt. Az egyik résztvevő a minden motoros találkozó csúcspontjának számító felvonulást követően erősen ittas állapotban próbált trükközni a motorjával, de a balul sikerült attrakció következtében rendkívül súlyos koponyasérüléseket szenvedett (bukósisak nélkül esett), és a tegnapi napon elhunyt. Mindössze 25 éves volt.

Személyesen ugyan nem ismertem, de egy régi motoros mondás szerint: Jöhetsz bárhonnan, hihetsz bármilyen Istenben, ha motoros vagy, a testvérem vagy. Ennek megfelelően aggodalommal figyeltem a róla csordogáló híreket, és a közelebbi ismerőseitől származó információkat. A barátai a tegnapi illetve a mai nap folyamán rengeteg Facebook bejegyzésben, videóban emlékeztek meg róla, és virtuálisan gyertyát gyújtottak érte. (Szentségtörés ilyenkor megkérdezni, hogy hol voltak ezek a barátok akkor, amikor meg kellett volna akadályozni, hogy ittasan motorra üljön?)

Természetesen ilyen esetben is (akárcsak a sportban) értelmetlenek a „ha”-val kezdődő mondatok, de ha a fentebb idézett rendelet korábban megszületett volna, Norbi semmiképpen nem ülhetett volna 1000 köbcentis Suzukija nyergében. (Persze 125-ös motorral is lehet halálos balesetet szenvedni.)

Tavasztól őszig gyakorlatilag hetente lehet hallani a motoros balesetekről, ami persze nem meglepő, hiszen a motorosokat a rajtuk lévő védőfelszerelésen kívül semmi nem védi. Nincs biztonsági öv, nincs légzsák, nincs az ütközés energiáját elnyelő karosszéria. A motoros a veszélyhelyzetek elkerülése érdekében csak a rutinjában bízhat, és a képességeiben. 14 évesen egy 50 köbcentis, rendszám nélküli kismotor veszélyes fegyver lehet, de az idősebb korosztály is tud éretlenül viselkedni a nagyobb vasak nyergében. Az életkor persze nem feltétlenül határozza meg a felelősségérzet kialakulását, de talán nagyobb eséllyel lehet megakadályozni a hasonló szerencsétlenségeket, ha „érettebb” korban engedélyezik a jogosítványszezést.

A rutinon kívül csak a vak szerencsében bízhat a motoros.

Norbinak sajnos nem volt szerencséje. Nyugodjon békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://treamici.blog.hu/api/trackback/id/tr464714686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása