Hogyan verheti meg a korszakos Barcelonát a szintén korszakos angol bajnok? Érzelemdús szubjektív kezdő 11 és taktikai ötletek egy Manchester United rajongó klaviatúrájából. BELIEVE!

Nekem van egy igen határozott elképzelésem, hogyan verhetnénk meg a katalányokat, de nagyon tartok attól, hogy Fergie megint nagy hibát fog elkövetni, amibe talán Mourinho félsikere, pontosabban - az ő nézőpontjából - félkudarca hajszolja. Magam részéről viszont inkább sikernek tekintem, amit a Special One épített, ugyanis fel kell adnunk a 19. bajnoki címünket érő zseniálisan új rendszerünket, a 4-4-1-1 –et, mert nagyon kikapunk. Alkalmazkodni kell, nincs mese.

 

A kezdő tizenegy nálam

van der Sar. A repülő hollandi utolsó mérkőzése, szépen kellene búcsúznia. Csak a legnagyobbak közt említhető a neve, rajta nem fog múlni semmi, egészen biztos. Anelka tizenegyese előtti mutogatása a bal felső sarok felé egy életre beégett az agyamba.

Ferdinand – Vidic. A tökéletes bekkpáros, a Red Wall. Senki nincs a világon, akire bármelyiküket elcserélném. Rio hatalmas tanár, elképesztő centerhalfok emelkedtek és emelkednek ki mellőle, kizárt, hogy ne az ő hatása, nevelése lenne. Vidic mellette lett a világ legjobb védője. A mostani keretből Evans, Smalling (kicsi Rio), velük egy évtizedig megoldott a védőkérdés Manchester vörös felén, legalább is Smalling tekintetében mindenképp. És sajnos Gerard Piqué, a francianevű spanyol, a gerontofil sármőr… Waka-waka, miért nem jegeltük tovább a tarcsiban, basszus!

Evra. Megkérdőjelezhetetlen, annak ellenére, hogy hajlamos nagy hibákra. Feladat: Lionel Messi és egy kis Pedro és egy kis Alves. Nyugi Patrice, küldök még segítséget! :) Nagyon eltökélt, számos nyilatkozatában hangoztatta, hogy mennyire csalódott a római borzalom miatt. Egyszer-egyszer gondolt már az eligazolásra, az biztos, de most szívvel-lélekkel a csapattal van, már-már csapatkapitányi karszalagot érdemelne.

O’Shea. Bizony ő. A da Silva ikrek hihetetlenül tehetségesek, Rafael évről évre jobb, bár most Fabio kiszorította őt, utóbbi talán higgadtabb, kevesebb lapveszélyes faultot csinál, egy hangyányival gólérzékenyebb is. Ennek ellenére a jó öreg JOS-t választanám, a tapasztalata miatt. A borotváltlábúak tamadójátéka az ő oldalán puhább, így Villa marad rá, meg kell akadályozni, hogy hónapok után épp ellenünk mutasson valamit, amúgy megoldhatónak tűnik a feladat. Fabiot akkor választanám, ha szükségünk lenne a benne rejlő támadópotenciálra. Sajnos szerintem nem engedhetjük meg magunknak ezt a kockázatot, különben is majd Valencia szaladgál azon az oldalon, én rá bíznám a támadások segítését, JOS pedig biztosítson hátul, valami Iniesta is szaladgál még arra…

Park. Az ő harmadik tüdőfelére hatalmas szükségünk van. Neki kell segítenie Messi semlegesítésében, akár követő emberfogással is. Rá kell éreznie, hogy mikor kell átadnia a belső védőknek az apró zsenit. Alves szerintem nem gond, ha elszalad mellette, beadni nem tud fog, egy az egyben pedig Evra, vagy Vidic elbánik vele. A Chelsea elleni produkciója után (mindenkire, mindenhová odaért) nem kérdés, hogy őt be kell vetnünk a pióca szerepkörében, vérzik a szívem, de én nem engednék neki sok felfutást a szélen, Messit nem lehet otthagyni, nem gyorsíthat rá Evrára/Vidára.

Giggs. Park mellett remek helye lenne, összjátékban segíthetnék egymást. Reméljük az Imogen Thomas – ügy kirobbanása nem fog hatni a pókerarc játékára (nem valószínű). Én inkább vagyok a Mourinho-féle taktika mellett, mint ellene, ezért fontosnak tartom, hogy a másik játékmesterre, Xavira kiemelten ügyeljen. Az Iniesta-Xavi-Messi tengelyből őt a legkönnyebb levenni a pályáról, de egyben a leghasznosabb is. Nem mondom, hogy ez egyedül a velszi feladata, de be kell segítenie, ez kétségtelen. Emellett keresnie kell Rooneyt, illetve Valenciát, keresztlabdákkal. Mindezt villámsebesen. Labdavesztés nem megengedett!

Fletcher. Valami gyomorvírus gyötörte, ezért csak a Blackpool ellen tért vissza igazából. Valószínűleg nem lesz 100%-os, de most a 75%-os Fletch is elég lehet, pláne, mert 4-5-1 -et játszatok a csapattal, tehát lesz segítsége bőven. Rendkívül intelligens játékot igényel, amit rábízok: Xavi és Iniesta zaklatása, minden körülmények között. Elsősorban az ütközésekre gondolok, egy az egy elleni labdaszerzésre, illetve arra, hogy ha Pep fejéből kipattan valami zseniális csere-bere ötlet a középpályán (nem valószínű, ha vezetünk felküldi centerbe Piquét a 80. percben – ezzel pedig ki is elemeztem a spanyolok taktikai repertoárját), azt le kell olvasnia. Ha labdát szerez, szabaduljon tőle gyorsan (Giggs, Carrick), az előrejátékban én nem keresném őt egy pillanatig sem. Az ő jó játékán múlik Rooney viszonylagos szabad szerepköre.

Carrick. Igazi BL-specialista lett, elképesztő teljesítményeket rakott pályára ebben a szezonban, érdekes, hogy Angliában ez már kevéssé működött. Zseniálisan zárja a passzsávokat, jól olvassa a játékot, de e tekintetben is sajnos a világ legjobbja áll velünk szemben. Xavi és Iniesta passzait kellene, hogy lefülelje, egyszerre kell, hogy közel legyen, mind az említett törpicsekekhez, mind saját hátsó alakzatához, mindemellett még laposan keresnie kellene az összjátékot Giggs-szel és Rooney-val, ívelésekkel megtalálni Valenciát. Már-már csoda kellene ahhoz, hogy mindezt képes legyen hiba nélkül prezentálni. Az ő jó teljesítménye is alapköve a végső siker esélyének.

Valencia. Konkrétan neki kell megnyernie a meccset, mint ahogyan a címben is utaltam rá. A klasszikus szélső posztján a világ legjobbja szerintem. Ezt persze Guardiola is tudja, így nem fogja erőltetni az ő oldalán a támadásokat, hanem megpróbálja az ecuadorit kiiktatni. Valószínűleg Abidallal. Az átlátszó terv ellenére is ő a legjobb esélyünk, gyors, tapad hozzá a labda, és egy az egyben is kiváló, Abidallal a nyakán is jó esélye van, hogy támadásokat vezessen a szélen, beadásaival pedig meg kell találnia az érkező Rooney fejét, vagy Giggs lábát, aki a második hullámban felléphet. Minden tehetsége megvan ahhoz, hogy ezt megtegye, ő lehet a csodafegyverünk.

Rooney. Egyedül lesz, ráadásul nem is játszhat eléggé fent. Azon kívül, hogy a támadások befejezésére ő a legjobb esélyünk, még Busquetset is zargatnia kell, hiszen mint ahogyan ebből a cikkből is kiderül, a színészkirály állandóan megjátszható, ő a gránátvörös-kékek labdatartásának kulcsa. Nem kreatív, amit csinál, de mocskosul hasznos. Őt kell tehát zavarni, támadásban viszont le kell róla válni, és vagy a tizenhatoshoz, vagy Alves helyére sprintelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cesc közel jár az igazsághoz. Nem baj, megy ő is a cserepadot koptatni.

 

A védekezésről

Ebben a szezonban nem kaptunk gól az idegenbeli meccseinken a BL-ben, azt hiszem ezek után elmondhatjuk, hogy a leghatékonyabb támadójáték találkozik a legcsodálatosabb védelemmel. A legszebb benne, hogy nem egyénekre épül, hanem a CSAPATRA. Egymás segítése, hibájának korrigálása alapvető lesz ezen a meccsen is. Ha valaki elvéti Iniestát, két másiknak kell ráugrania. Messi esetében három másiknak. A védelem tekintetében csakis a csapategység diadalmaskodhat. Körülbelül úgy kell zárni a területeket, ahogy a Real tette a Copa del Rey döntőjében, illetve az elődöntőben, Pepe kiállításáig (az megvan, hogy a madridi első meccsen Xavi futotta a legtöbbet 7441 méterrel? Egy tisztességes mérkőzésen ez kb. 11 km! Micsoda állóháborút varázsolt Mou!). Nem állhatunk túl messze a kapunktól, mert mögénk kerülnek. A védősornak kb. 18-19 méternél kellene felállnia, és úgy zárni a közepső sávokat, hogy beívelésekre, vagy távoli lövésekre kényszerüljenek Aprajafalva lakói. Előbbi igen vicces helyzetet teremt azzal, hogy Vidicet és Ferdinandot kellene légpárbajban megverni, utóbbinál pedig jöhet a blokk, vagy van der Sar, aki szökőévente kap gólt tizenhatoson kívüli lövésekből. A középpályánknak nagyon közel kell helyezkednie a bekkekhez. Ezzel segítjük a meginduló emberek átadás-átvételét, másrészt kiiktatjuk a gyors ráindításokat, esetleg még a kapu felé fordulás sem lesz meg, így nem marad levegő a támadóknak. Mourinho egy istenáldotta zseni, meg tudta fogni őket két különböző csapattal is, remélem mi is kaptunk egy-két tippet holnapra.

 

A támadójátékról

Nem ér senkit meglepetés, ha azt mondom, nem lesz nálunk a labda. Mennydörgésszerűen gyors támadásokat kell vezetnünk, úgy, hogy nem adunk esélyt a rekontrára. Ez egyrészt azt jelenti, hogy sok ember nem léphet be a támadásba, másrészt pedig azt, hogy a labdavesztés lehetőleg játékmegszakítást eredményezzen. Kirúgás, bedobás, apró faultok, ezekkel kell befejezni egy-egy ellencsapást, illetve góllal nyilván. Ahogyan apukám mondaná: sok apró góllal össze kell zavarni az ellenfél védekezését. Valencia a szélen tündököl, Rooney nyargal középre, esetleg Park a másik oldalon, illetve Giggsy, aki a második hullámban érkezve villanthat valami zseniális passzt, elsősorban Rooney irányába. Kicsi ez a játszótér, de ez van.

 

A mérkőzés alakulása

Ha vezetést szerzünk, az jó :) Ekkor ugyanis maradhatunk az eddigi taktikánál, sőt az idő múlásával még veszélyesebbek lehetnek a kontráink. Ekkor már csak a Valencia-Rooney tengelyt kellene használnunk, a többiek biztosítanak. Ha ők szereznek vezetést, akkor sincsen minden veszve. Ez a csapat már nem a római, nem fogunk összeroppanni. Számtalanszor fordítottunk 10-15 perc alatt egy, akár kétgólos hátrányból az idényben, tehát elmondhatjuk, hogy mentally strong. Ráadásul a Barca hajlamos belealudni a saját vezetésébe (vs. Real a bajnokságban, vs. Arsenal a BL-ben). Minden körülmények között HINNI kell, hogy meg lehet csinálni. Ha nagy a baj, jöhet Chicharito szerintem Giggs helyett (valóságban ez inkább Fletch lesz), JOS-Fabio csere, más játékosainkban nem érzem a potenciát ahhoz, hogy érdemben beleszóljanak a meccsbe. Tavaly az Inter Milánóban rettenetesen elverte Katalónia büszkeségét, ha Balotelli nem egy köcsög, akkor 4-1, 5-1 is lehetett volna. Mou 4-5-1 -e, ami támadásban 4-3-3 -má alakult, zseniálisan működött. Mi majdnem 4-6-0 -át játszanánk az én álmaimban, ami támadásban 4-2-3-1 -é alakul ideális esetben. Az igazság az, hogy egyetlen posztra igazolnék, ha lehetne egy meccsre bérelni valakit. Parkot a csapatban tartva, kicsit középre tolva, szükségem lenne mellé, Giggs helyett egy rendkívül gyors, agilis, remekül ívelő játékosra, aki távolról is veszélyes, jól cselez, jó befejező, de szélső védekezésből is kiveszi a részét. Cristiano Ronaldo Angel di María.

 

 

 

A valós kezdőcsapat

A saját, Mourinho-hívő taktikám után lássuk a valóságot. Attól tartok, hogy Fergie a Shalke ellen mutatott varázslat miatt ragaszkodni fog az ottani kezdőcsapathoz. Ezt látszik igazolni, hogy a Sir szinte azt nyilatkozta, hogy Javier „Chicharito” Hernandez kezdeni fog, ami a támadójáték szempontjából jó hír. Fortuna édesgyermeke egy kullancs, folyamatosan nyomás alatt fogja tartani a Pique-Puyol párost, amihez talán ilyen szinten nincsenek hozzászokva. Ösztönös zseniről beszélünk, akinek lekövethetetlen a mozgása, ezen kívül nincs olyan testrésze, amiről ne a kapuba pattanna a labda. Fontosnak tartom, hogy Busquetset is inzultálja, így Rooney-ra talán kevésbé tud figyelni, és a Barca labdatartásának talán legfontosabb láncszeme sem lesz mindig megtalálható. Sajnos Little Pea Fletcher kárára fog játszani (kétlem, hogy Giggs lenne az áldozat, őt inkább Anderson réme fenyegeti, de akkor valószínűleg idegösszeomlást kapok, és sosem tudom meg az eredményt), így Rooney-ra több védőmunka hárul, konkrétan a Xavi-Iniesta tengelyt kell megostromolnia, Carrick-kel karöltve. Támadásban szembe találja magát Busquets-szel, miközben kivált a bal oldalra, Alves helyére, eközben Giggs középre tart. Így gyakorlatilag megmarad védekezésben a 4-5-1, ami támadásban 4-2-3-1 -é alakul át, Giggs lesz a trequartista, Rooney és Valencia a két szélen. Szerintem az Öreg Fabiot kezdeti, ezzel adott esetben meghúzhatja azt, hogy Valenciát beljebb tolja, hogy segítsen az angoloknak Iniestára vigyázni, miközben fürtöske néha-néha megindul a szélen. Ekkor viszont Villára csak Ferdinand ügyel. A spanyol sajtó pedzegeti, hogy Mascherano kezd középen, a puli pedig balbunkóban. Ez az ex-scouser alacsonysága és nem védő mivolta miatt kedvező lehet Csicsókának, illetve a csapat egészének a rögzített játékhelyzeteknél. Ellenben Puyol keményebb ellenfél lehet Valenciának, mint a májrákból felépülő francia. A várható kezdőcsapat jóval erősebb támadójátékkal kecsegtet, erősebbel, mint amit a Real a pályára tett bármelyik el clasicón (talán pont ebből „okulva” választja majd Fergie). Viszont jobban gyengül a védekezés, mint amennyivel erősödik az attak. Szerintem az én kezdőcsapatommal és tökéletes játékkal 40% körüli esélyünk lenne, míg az utóbbival ez csak 20%. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb.

Jól kell tolerálnunk a színészkedésüket. Busquets, Pedro, Alves bicskanyitogatóan szimulál, ráadásul kiegészülhetnek Mascherano forgási rekordkísérletével, amit egy Borsócska belépő után készül elkövetni. Szegény Kassai minden szabálytalanság után ostrom alá fog kerül, remélem bírni fogja ő is. Én bízom benne! Egy kis szubjektum: 1999-ben már rég aludnom kellett volna, mikor az utolsó pillanatokban megfordítottuk a mérkőzést. Sírtam örömömben. 2008-ban úgy ordítottam Ronaldoval, hogy a szomszéd is hallhatta, JT büntetőjénél még mindig hallom valamelyik Somost, ahogy azt ordítja: "mellérúgta Terry"! Egy évre rá a zseniális kezdet után (10 perc játék után a kapuralövések: 5-0 ide) egy rémálom következett. Minden percére emlékszem, ahogyan a holnapi meccsnek minden momentumára is emlékezni fogok. Hiszem, hogy nyerhetünk!

BELIEVE!

A bejegyzés trackback címe:

https://treamici.blog.hu/api/trackback/id/tr832936211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeP 2011.05.29. 18:57:07

Nagyon jó írás lett, gratula! Külön örülök, hogy kiemelted az Angyalkát! :)

KoA 2011.05.29. 21:07:42

@FeP: Fáj, hogy igazam lett szinte az egész elemzést illetően. Mármint, hogy mit kéne csinálni. Azt, hogy Fergie felküldte a 4-4-1-1-et úgy, hogy meg sem próbálta 4-5-1-ben nyomni, csak azonos emberekkel, az nonsense. Szörnyű. Hát igen, Mariskát nagyon bírom, mondtam már a múltkor is, hogy lassan Manchester-szintű játékos. :)
süti beállítások módosítása